Kifinomult Pontyhorgászat BANKA PÁL
INTERJÚ

Saját és az olvasók nevében is üdvözöllek Pali, és köszönöm, hogy elfogadtad a felkérésemet! Egyértelmű, hogy nálad is maradok a tegeződésnél, hiszen elég sokat beszélgettünk a közösségi média berkein belül, úgyhogy ennek nem igazán látom akadályát.

Akik szeretik a klasszikus,  bedobós horgászatot, valamint követik a pontyhorgász versenyeket, VB-ket, azoknak valószínűleg ismerősen cseng a Banka Pál név, de arra szeretnélek kérni téged is, hogy mutatkozz be a kedves olvasóknak és légy szíves mesélj egy kicsit arról, hogy nálad hol, mikor, milyen indíttatásra  kezdődött el a horgászat, azon belül is a pontyhorgászat és (azok számára, akik nem ismernek, nem én akarom lelőni a „poént”), hogy ma hol tartasz.

Szia Balázs, üdvözlöm az olvasókat. Banka Pál vagyok, 6 éves koromban fertőzött meg a horgászat. Egy gyermekkori barátom keresztapukája vitt el kettőnket egy gyermek horgász versenyre, ahol 3. helyezést értem el. Ez alapozta meg a horgászat iránti szerelmemet. Innentől kezdve versenyzem. 10 éve ismerkedtem meg Gerencsér Gáborral, a Silverbaits szülőatyjával, akivel a mai napig együtt versenyzünk és kiváló, szinte testvéri kapcsolatot ápolunk egymással. Hogy hol tartok? Úton az általam kitűzött cél felé…

Beszélgetéseink során említetted, hogy nem csodálod, ha valaki a Te nevedet nem ismeri úgy, mint egyesekét, hiszen valamilyen szinten próbálod kerülni a reflektorfényt. Hogyhogy most belementél ebbe az interjúba?

Az évek folyamán rájöttem, hogy nekünk versenyzőknek kötelességünk a Pontyfogó versenyeket népszerűsíteni. Magyarországon nagyon sok tehetséges ponty horgász van, akiknek ott lenne a helyük az Országos Bajnokságokon. Szeretném népszerűsíteni a verseny sportot, ezért vállaltam ezt az interjút.

 

Tudom, hogy egyáltalán nem vagy felvágós típus, legalábbis én nem úgy ismertelek meg, de csak a miheztartás végett és, hogy az olvasók is tisztában legyenek vele, arra kérlek, sorold fel az elért eredményeidet vagy legalább a számodra legfontosabb versenyek, VB-k helyezéseit.

Raduta-i világkupán szektor I. helyet értünk el, és 72 csapatból IV.–ek lettünk. Három világbajnokságon vettem eddig részt. Legutóbb Franciaországban a szektorunkban II.-ak lettünk, ezzel összetettben a magyar válogatott az eddigi legjobb eredményt – VII. helyet, – érte el, Gáborral a 78 csapatból a párosok között a VIII. helyen zártunk.  A Magyar Bajnokságok során 3 bajnoki címet sikerült elérnem.  Két alkalommal a bajnok klub tagja voltam, egy alkalommal pedig a legjobb párosként végeztünk. Az utóbbi két évben a magyar Bajnokságon két második helyet sikerült elérnünk. Nagyon büszke vagyok arra, amikor a barátnőmmel II. helyen végeztünk egy 72 órás pontyfogó versenyen.

Mi az, ha van egyáltalán olyan, amit még nem értél el versenyző karriered alatt vagy akár „átlagos horgászként”, mi hajt még mindig előre?

Szeretnék a magyar válogatottal dobogóra állni minél hamarabb a Világbajnokságon. Ez hajt előre…

A Magyar Pontyfogó Válogatott tagjaként, hogy tudod a horgászattal összeegyeztetni a munkát, valamint magánéletedet, jár-e ez valamilyen hátrányokkal vagy előnyökkel ebből a szemszögből nézve?

A munkám során a főnökeim megértőek voltak velem. Magánéletemben nagyon szerencsés vagyok a párommal, aki mindenben támogat a hobbimat illetően. Hátrányokkal nem jár, mivel kompromisszumok útján, de mindig eljutok horgászni, maximum egy hétig mosogatok! :D

Mivel a válogatottsághoz gyanítom nem elég havonta, pár havonta leugrani a haverokkal pecázni, így arra is kíváncsi vagyok, hogy évente mennyi időt töltesz a vízparton gyakorlással, felkészüléssel vagy csak „mezei horgászattal”?

Sajnos nem annyit, amennyit szeretnék. Éves szinten a versenyekkel együtt 25-30 napot töltök a vízparton horgászattal. Viszonyítás képpen, az angol válogatott tagjai minimum 200 napot horgásznak, de ők ezért fizetést is kapnak.

A következő kérdésre egy fiatal sporttársunk szeretett volna választ kapni. Mi kell ahhoz, hogy valaki eljusson arra a szintre, ahol most Te vagy? Tehát, hogyan lehet valakiből válogatott? Kitartás, sok versenyen való részvétel, esetleg kapcsolatok?

Kell egy biztos családi háttér, eltökéltség, kitartás. Rengeteg vízparton töltött óra. Nyitottság az új dolgok, információk felé. Tiszteljük az ellenfeleinket, sporttársainkat. Én nem a kapcsolatoknak köszönhetően tartok ott ahol tartok.

Voltak-e olyan döntéseid karriered során, melyeket inkább megmásítanál, ha lenne arra lehetőséged? Pl. egy kihagyott ajánlat/lehetőség vagy épp egy nem túl jó döntés.

Semmit nem csinálnék másképpen, elégedett vagyok az eddig elért eredményeimmel.

Van-e olyan, horgászathoz köthető személy, akire példaképedként tekintesz vagy olyan, akitől szívesen tanulnál még Te is?

Több ilyen személy is van az életemben. Először Gerencsér Gábort említeném, akitől nagyon sokat tanultam, és a mai napig együtt horgászunk. Illetve Garai Pétert és Ladányi Tamást említeném meg a példaképeim között. Szívesen horgásznék együtt egy túrán Rob Hughes–al, az angol válogatott kapitányával.

Te dobós versenyeken és horgászatokon veszel részt, milyen érveid vannak emellett, miért szereted ezt jobban, mint a behordós horgászatot és egyáltalán van-e olyan alkalom vagy víz, amikor-ahol Te is csónakba pattansz?

A felszerelésimet tekintve, dobós horgászatra vagyok berendezkedve, nem pedig behordósra. Egy – egy baráti horgászat alkalmával természetesen azért előfordul, hogy én is csónakba szállok.

Van egy dolog, ami a bedobós pecában engem eléggé érdekel: Mennyi időt igényel az, hogy nagy távokat pontosan meg tudjon az ember horgászni és etetni is dobós horgászatokon? Mert azt látom/tapasztalom, hogy nagyot mondani mindenki tud, de neked bolond lennék nem elhinni, hogy pontosan tudsz horgászni.

Sokan nehéz dolognak tartják, pedig elegendő gyakorlással meg lehet tanulni. Akár egy éven belül is el lehet sajátítani. Minél messzebb szeretne az ember horgászni, annál fontosabb a felszerelés és a horgász fizikuma. Ahhoz, hogy az ember pontosan tudjon etetni, és horgászni, elengedhetetlen a biztos kéz és hideg fej. Fő a nyugalom.  

Ha horgászni indulsz, akkor általában rövidebb (1-2 éjszaka) vagy hosszabb (3-4+ éjszaka) túrákra mész?

Amikor baráti pecákra megyek, általában 2 – 3 éjszakát töltök el a vízparton.

Mivel a Silverbaitsben is érdekelt vagy, így Te is tudsz egyet, s mást a bojli készítésről, így azt szeretném kérdezni, neked milyen típusú bojli vált be a legjobban? Ezt azért is tartom fontosnak, mert versenykörülmények között én nem horgászom, kíváncsi vagyok rá, van-e olyan összetételű-típusú bojli, amit mindig használsz/használtok.

A túra pecák és versenyek alatt két féle bojlit használunk. Egy fűszereset, a G26 – ot, illetve egy halas – májas – spirulinás golyót a P22 – t. A G26 – ot Gábor receptje alapján állítottuk össze, a P22 – t pedig az enyém alapján.

A magok és pelletek mekkora hangsúlyt kapnak a versenyek során? Szokott-e ezek használatára egyáltalán külön szabály lenni?

Személy szerint nem igazán kedvelem a magokat, a pelletet ritkábban, de szoktam használni. Vannak versenyek, ahol csak bojlival lehet etetni és csalizni. Ezeket a versenyeket részesítjük előnyben.

Halvédelemről hogy vélekedsz, Te is tapasztaltad azt, hogy hiába az X ezer forintos felszerelés, a bánásmód és fárasztás nem a legjobb?

Manapság nagyon sok embernek van pontymatraca, fertőtlenítője. Szerencsére sokan használják ezeket az eszközöket. A legnagyobb probléma valóban a fárasztás. Sok embernek fogalma sincs róla, hogyan is kell kíméletesen fárasztani. Erős felszerelésekkel keményen fárasztanak, éppen ezért rengeteg halat veszítenek a horgászat során. Sajnos, ezért is van rengeteg tépett szájú hal a vizekben.

„Bojlis” tavak és trendek; szerintem ma már nyugodtan beszélhetünk ilyenekről, Te hogy látod ezek szerepét manapság, illetve szerinted merrefelé tart most ez az egész nagyponty horgászat kishazánkban?

A mai rohanó világban szükség van ezekre a tavakra is és addig, amíg nem a természetes vizekből oldják meg ezeknek a tavaknak a telepítését, addig semmi problémám nincsen ezzel. Tudom, hogy sok ember szereti a vadvizeket, ha lenne rá időm, én is nagyon szívesen horgásznék ilyen helyeken. Sokan szeretnének nagy halakat fogni, akiknek most már nincsen olyan nehéz dolguk, mint néhány évvel ezelőtt, amikor még nem volt ennyi magán víz… :D

A VB-k miatt rengeteg külföldi pecással találkoztál már, mentalitásbeli különbség van-e szerinted a magyar és külföldi horgászok között?

Sajnos óriási különbség van.  A külföldi horgászok barátságosak, nyitottak, és tisztelik horgász társaikat.

Kicsit rátérnék a szerelékes témára is, mivel a dobás-távdobás világában annyira nem mozgok otthonosan, ezért kérlek, oszd meg velünk a nyerő végszerelékedet, akár a főzsinórral kezdve, átmérők, hosszak, és áruld el kérlek, hogy mi a kedvenc előke és csali kombinációd.

A szerelékem többnyire 0.25-ös monofilból, 6 méter fonott előtétzsinórból, 40 cm-es gubancgátlócsőből, ólom klipszből és 120 grammos távdobó ólomból áll.  Kedvenc előkém 15-18 cm-es lágy, fonott előkezsinórból és 4-6-os nagy öblű horogból áll, sima csomó mentes kötéssel. Szinte mindig könnyített csalikat használok.

Van egy termék, mely leginkább a dobós peca világában hozott változásokat, ez pedig a polivinil-alkohol, azaz PVA. Mennyire használjátok Ti a ezeket a termékeket?

Horgászataink során mindig használunk PVA – t. Segít megelőzni a gubancokat, és a horog környékén extra csalogató hatást fejt ki.

Visszakanyarodva versenyek világához, maga a válogatott vagy a tagok kapnak-e valamilyen anyagi támogatást/juttatást ezért az egészért? Abban az esetben, ha nem, akkor pl. egy külföldi verseny költségeit (csalik, utazás, étkezés stb.) saját zsebből fedezi mindenki?

Szerencsére, a MOHOSZ és több szponzor is támogatja a válogatottat, amit ezúton is szeretnék megköszönni!

Mivel a válogatottak közt különböző gyártók tagjai (is) szerepelnek, így szerintem (legalábbis számomra, aki nem követi a versenyeket) egyértelmű a kérdés, hogy milyen márkájú bojlival pecáztok? Vagy mindenki viszi a magáét, esetleg van egy, sehol nem forgalmazott golyó, amit közösen ötleteltetek ki?

A válogatottban közösen találjuk ki a taktikát. A csali választásunk is közösen történik. A legutóbbi VB – on Silverbaits és SBS bojlikkal etettünk és csaliztunk. Júniusban a VB helyszínén egy hetet töltöttünk el, ahol a csalikat kipróbálhattuk, ez alapján született meg a döntés, hogy mit fogunk kint használni. És ezúton szeretném azt a téveszmét is eloszlatni, hogy esetleg más bojlikkal horgásznánk, mint amit a boltok polcairól is le lehet venni.

Csak versenyzel vagy kikapcsolódásként is gondolsz a horgászatra?

Természetesen kikapcsolódásként is gondolok rá.

Mit jelent neked a pontyhorgászat?

Mint egy sakkmesternek egy sakk játszma. Folyamatos gondolkodásra, ötletelésre késztet!

Üzennél-e valamit még a kedves olvasóknak olyan témában, amire nem vonatkozott kérdés?

Igen, mégpedig, hogy májusban rendezünk egy bojlis iskolát, ahol mind kezdő , mind pedig haladó, horgászni megtanulni vágyó személyt várunk szeretettel, melynek részleteiről nálam lehet érdeklődni.

A saját és az olvasók nevében is hálásan köszönöm, hogy vállaltad ezt az interjút, reméljük, hogy sokan örömüket lelik benne és hasznosnak bizonyul majd! Eredményekben és sikerekben gazdag további horgászatokat és karriert kívánok Neked!

Én köszönöm a lehetőséget, megtiszteltetés volt..Mindenkinek görbüljön!

Minden kedves érdeklődőt vár a Magyar Pontyfogó Válogatott csapata a 2017.szeptember 20-23-ig rendezett Világbajnokságon, Desedán!

Készítette: Nyerges Balázs

2017.01.27.

Hozzászólás

Szállítás kedvezményesen 1500Ft.-tól.